Jak opisuje Uniwersytet Gdański oraz redakcja Zielony Rozwój – “Wynalazek powstał w wyniku realizacji projektu naukowego NCBR, którego cel stanowiło rozwiązanie problemu wczesnego ostrzegania o zanieczyszczeniu wód, upraw rolnych, gleby i powietrza przez związki fosfoorganiczne (OP) i inne toksyczne substancje, w tym pestycydy i BST (broń chemiczna), oraz opracowanie środków zaradczych. Wg WHO na świecie 385 milionów ludzi zatrudnionych w rolnictwie choruje co roku na ostre zatrucia pestycydami, z czego 250 tysięcy umiera. Poważny problem stanowią także zatrucia wody, szczególnie na terenach rolniczych. W ciągu ostatnich 20 lat notuje się również stosowanie BST w konfliktach zbrojnych oraz przez organizacje terrorystyczne.”
“– Wynalazek prof. Piotra Skowrona będzie platformą do dalszych prac rozwojowych w opracowaniu jeszcze bardziej wydajnej produkcji enzymu. Opracowanie technologii wysoko wydajnego otrzymywania białka, jest kluczowe przy tworzeniu produktu końcowego – podkreślił Prezes Maciej Stopa.”
fot. Alan Stocki – Uniwersytet Gdański